ZEYBEKOĞLU’DAN AKYAKA İMAR PLANININ SİYASAL BOYUTUNA VURGU
Akyaka İmar Planı Revizyonu’na yönelik itirazlar kentin gündemindeki yerini korumaya devam ediyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Akyaka’da gerçekleştirilecek imar planı revizyonunun iptal edilmesine yönelik itiraz dilekçesi kampanyası başlatıldı.
Revizyon planının rant alanı yaratma amaçlı olduğu öne sürüldü.
Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) Gökova Meclisi, CHP örgütleri, CHP’li milletvekilleri, Muğla Büyükşehir Belediyesi, Gökova Ekolojik Yaşam, Gökova-Akyaka’yı Sevenler Derneği, Muğla Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odası, siyasi partilerin temsilcileri, Akyaka Kültür Sanat Derneği itiraz edenler arasında yer aldı.
Ula Belediyesi ise planı savundu.
Belediye Başkanı İsmail Akkaya, planın kamu yararına olduğunu, itiraz edenlerin de üç beş kişi olduğunu öne sürdü. MUÇEP’in konuyla ilgili düzenlediği toplantı sonucunda yayınlanan bildirgede yer alan iddialar neredeyse yanıtsız kaldı.
Bilindiği kadarıyla bakanlığa ulaşan dilekçelere 60 günde yanıt verilmesi gerekiyor.
Eğer dilekçelere yönelik bir açıklama gelmezse belde halkı ve mağduriyet yaşayacaklarını ifade eden vatandaşlar konuyu yargıya taşıyacak.
Özellikle de Kermetur sakinleri…
MUÇEP Gökova Meclisi’nin yürütmeyi durdurma talepli davası ve davaya müdahil olacak onlarca kişi ve kurum dışında, 200’e yakın Kerme Tur sakini mülkiyet hakları gasp edildiği gerekçesiyle dava açacak.
Muğla Büyükşehir Belediyesi, Muğla Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odası da idari sürece bağlı olarak planın iptali için konuyu yargıya götürecek.
Süreç devam ederken Akyaka İmar Planı Revizyonuna yönelik oluşan kamusal tepki sonrasında görüştüğümüz CHP İl Başkanı Adem Zeybekoğlu; “31 Mart seçimlerinde kaybettiğimiz Ula Belediyesi’ni ilk seçimde yeniden geri alacağız” iddiasında bulundu.
Zeybekoğlu “Nasıl alacaksınız?” sorusunu şu sözlerle yanıtladı:
“Bilindiği gibi 31 Mart yerel seçimleri propaganda döneminde CHP olarak; ‘Dur (!) Burası Muğla, Yalana Talana Geçit Yok’ sloganı ve anlayışı içerisinde hareket ettik. Bugün bu anlayışımızın gereği yaşamın her alanında mücadelemizi sürdürüyoruz. Akyaka için hazırlanan planın ranta yönelik olduğundan zerre kadar kuşkumuz yok. Bu planın çevre ve kamu boyutlarının yanında bir de siyasal boyutu var. Plan her yönüyle toplumsal bir tepkiye neden olurken, halka rağmen Ak Partili belediyenin ve belediye başkanının planı savunur tutumu bizim için siyasi bir argümandır. Başta halkımızın, yerel yönetimlerin, meslek odalarının, sivil toplum ve çevreci kuruluşların karşı çıktığı bu plan Ak Parti iktidarının rant düşkünlüğünün ve Ak Parti belediyeciliğinin en önemli göstergesidir. Ak Partili belediyelerin iktidar tarafından rant hedefli kararları, yöntem ve uygulamaları halkımız tarafından kaygıyla izlenmektedir. Ak Parti’ye oy veren vatandaşlarımız da plana tepkili. Bugün seçim olsa, Ula başta olmak üzere kaybettiğimiz ilçelerin tamamında seçimi alırız”…
Bir siyasetçi olarak Başkan Zeybekoğlu’nun Akyaka imar planının siyasal sonuçlarına vurgu yapması siyaseten anlaşılır bir durum.
Zeybekoğlu’nun “Bugün seçim olsa, Ula başta olmak üzere kaybettiğimiz ilçelerin tamamında seçimi alırız” tespiti ise yabana atılacak bir tespit değil.
Hükümetin rant hedefli kararlar aldığını ifade eden Zeybekoğlu, bu kararların Ak Partili belediyeler eliyle uygulanıyor olmasının Ak Partili belediyelerin sonunu hazırlayacağını öne sürüyor.
Ula’da seçmen yoğunluğunun Sakaraltı yerleşkelerinde olduğuna dikkat çekerek bitirelim.
***
Kopyalanamaz, izinsiz kullanılamaz.
MKG/Nejat Altınsoy Aralık 2020