YENİ YILDAN EN BÜYÜK BEKLENTİMİZ SAĞLIK
31 Aralık Perşembe saat 21.00’den – 4 Ocak saat 05.00’e kadar kesintisiz sokağa çıkma kısıtlamasını evlerinde geçirmek istemeyenler Bodrum, Marmaris gibi turistik ilçelerde otellere rezervasyon yaptırmaya başladı.
Salgın nedeniyle 2020 yılı sezonunu kör-topal bitiren turizm sektörü, özellikle de konaklama tesisleri bu potansiyeli fırsata çevirmek için haklı olarak kampanyalara yöneldi.
Kısıtlamalı yılbaşı için her zaman olduğu İstanbul, Ankara, Bursa ve İzmir gibi metropollerden gelen rezervasyon talepleri Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın aldığı kararla yüzde 60 doluluk oranına göre karşılanacak olsa da gelen haberler talebin oldukça yüksek olduğu yönünde…
Bilindiği gibi korona virüs (Covid-19) ile mücadele kapsamında İçişleri Bakanlığı 81 ilin valiliğine, ‘Otel/Konaklama Tesislerinde Yılbaşı Programları’ konulu yılbaşı genelgesi göndermişti.
Yılbaşında uygulanacak sokağa çıkma kısıtlamalarında otel ve konaklama tesislerinde yılbaşı kutlama programı icra edilmesi, eğlence/balo düzenlenmesi, canlı müzik, yemekli müzikli eğlence programlarının iptaline yönelik genelgeye göre bu tür organizasyonlara izin yok.
Bunun farkında olan konaklama sektörü temsilcileri ‘eğlence ve kutlama’ ile özdeşleşen yılbaşı rezervasyonlarını ‘eğlence değil dinlenme’ olarak pazarlıyor.
Bu pazarlamanın merkezinde ise aileler ve gruplar yer alıyor.
Hafta içinde Bodrum’da yaşanan yılbaşı hareketliliğine yönelik haber yapıldı.
Bodrum’da otellerin dolduğu, kiralık ev kalmadığı belirtilen haberlerde; 4 gün kesintisiz sokağa çıkma kısıtlamasını evlerinde geçirmek istemeyen vatandaşların Bodrum’da açık olan otellere rezervasyon yaptırmaya başladığı, günübirlik kiralık ev kalmadığı bilgileri paylaşıldı.
Sağlık Turizmi Sertifikası alan konaklama tesisleri düzenli olarak kontrol edilse de tesis kapasiteleri yüzde 50’yi aşmayacak ve salgın tedbirleri çerçevesinde hizmet verecek.
Sertifikası bulunmayan tesis ve işletmelerde öyle.
Tesislerin tamamında özellikle de restoranlarında maske, mesafe ve hijyen kurallarına mutlak uyulacak.
Bu sürede yani, 31 Aralık Perşembe gününden 4 Ocak Pazartesi gününe kadar dilek ve beklentimiz Muğla il genelinde ulaşımdan, konaklamaya alınacak tedbirlerin sıkı bir şekilde denetlenmesi.
Hatırlanacaktır, salgının ilk dalgasında uygulanan kısıtlamalarla il genelinde uzun süre virüs vakalarından çok fazla etkilenmemiştik.
Ancak turizm sezonun başlaması, şehirlerarası yolculuk kısıtlamasının kaldırılması, tedbirlerin esnetilmesiyle nüfus patlaması yaşamış, ötesinde yoğun bir trafiğe maruz kalmış ve bunun sonucunda vaka sayılarında artış yaşamıştık.
Doğrusunu söylemek gerekirse; salgın açısından böylesine kritik bir süreçte Muğla sahil bandı açısından ‘bayram travması’ olarak nitelendirilen süreci bir kez daha yaşamak ve bu travmaya bir de yılbaşını eklemek istemiyoruz.
Bu nedenle bakanlıklar eliyle alınan önlemlere dayalı olarak yılbaşında misafirlerini ağırlayacak tesislerin hizmet, uygulama ve tedbirlerini en üst seviyeye çıkarmalarını bekliyoruz.
Bizim yeni yıldan en büyük beklentimiz; sağlık,
Temennimiz; salgınla geçen 2020 yılını bir an önce geride bırakmak.
Sizin de öyle değil mi?
***
Kopyalanamaz, izinsiz kullanılamaz.
MKG/Nejat Altınsoy Aralık 2020