ALGILAMA (Ak Parti il kongre sürecine ilişkin)
Geride bıraktığımız ay, 6 Kasım’da ‘Pilavın pişmesini beklemek’ başlığı taşıyan yazının finalini; “14 Ekim 2020 tarihinde Ak Parti İl Başkanı Kadem Mete ile yaptığımız söyleşiyi yayınladığımız günden bu güne (!) il kongresine yönelik değişen bir şey yok. İl kongresine yönelik kamuoyunun bilgisine ne bıraktıysak (!) süreç aynen devam ediyor. Yerelde birkaç boş hamlenin, kumsal lakırdısının dışında sürece ilişkin yeni bir şey yok. Ayrıca bunca zamandır ‘ben adayım ya da aday olacağım’ diyen, resmen adaylığını açıklayan da çıkmadı. İl Başkanı Kadem Mete görevinin başında” ifadeleriyle yapmıştık.
Bu ifadelerle durum tespiti yapmış, devam eden yazılarda ise ‘Siyasi hamlelere bakarak il başkanlığı rekabetinin Kadem Mete ile İskender Gencer arasında geçebileceğine’ işaret etmiştik.
Ancak Ak Parti Muğla İl Disiplin Kurulu tarafından partisinden ihraç edilen Yusuf Kayacık hakkındaki kararın Merkez Yürütme Kurulu tarafından bozulması il kongresine yönelik tartışmaları yeniden alevlendi.
Tartışmanın merkezine ‘yerli isim’ olgusunu koyan Kayacık, Muğla Mutabakatı sağlamak adına girişim başlattı.
Bu çerçevede nabız yoklayan ve bir takım görüşmeler yapan Kayacık, mutabakat sağlanması durumda aday olabileceğini ya da ortak belirlenecek yerli bir ismi destekleyebileceğini açıkladı.
Kayacık, “Burada mesele şahsım değil, Muğla’mızdır” ifadelerini kullanarak bu girişiminin karşılık bulmasını beklemeye çekildi.
Kayacık’ın bu girişimi karşılık bulur mu?
Bilmiyoruz.
Bildiğimiz il kongreler sürecine yönelik yeni bir açıklama geldiği.
İl başkanları toplantısında; salgın günlerini geride bıraktıktan sonra tekrar yüz yüze bir araya gelerek hasret gidereceklerini aktaran Ak Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, salgın tedbirleri kapsamında il kongrelerine bir kez daha ara vermek mecburiyetinde kaldıklarını ifade etti.
Şu ana kadar 19 il kongresini gerçekleştirdiklerini hatırlatan Erdoğan, geriye 62 il kongresinin kaldığını, şartların el verdiği ilk fırsatta hızlı bir takvimle il kongrelerini tamamlamayı hedeflediklerini açıkladı.
Böylece büyük kongre takvimlerini önceden belirledikleri şekilde yürütme imkânına kavuşacaklarını dile getiren Erdoğan, ilk teşkilatlarıyla ilgili yürüttükleri değerlendirmeleri kesintisiz sürdürdüklerini, devam edecek isimleri veya yeni görev verilecekleri titiz bir çalışmayla tespit ettiklerini belirtti.
Erdoğan; “Partimizi 2023 seçimlerine hazırlayacak yeni bir teşkilat yapısı inşa etmenin gayreti içindeyiz. Hem 20 yıllık geçmişimize sahip çıkacak hem geleceğe yönelik hedeflerimizi kucaklayacak bu teşkilat yapısı sadece AK Parti’nin değil, aynı zamanda Türkiye’nin de umutlarının taşıyıcısı olacaktır” dedi.
Ak Parti’nin, milletin gönlündeki yerini daha yükseğe çıkarmak için hep birlikte gerekirse fedakârlık yaparak çok çalışacaklarını ifade eden Erdoğan, bunun için il başkanlarına, il teşkilatlarının her kademesindeki mensuplarına, milletvekillerine, belediye başkanlarına çok büyük görevler düştüğüne dikkat çekti.
Erdoğan’ın yeni bir teşkilat yapısına vurgu yapan yüksek hedefli açıklaması, bazı yerel muhaliflerinin ayranını kabarttı.
Teşkilatlarla ilgili yürütülen değerlendirmelerin kesintisiz sürdürülüyor olması, devam edecek isimlerin veya yeni görev verileceklerin titiz bir çalışmayla tespit edilecek olması yönündeki açıklamalardan ‘değişim yaşanacak’ anlamı çıkaranlar oldu.
Tam tersini savunanlar da…
‘Önümüzdeki süreç açıklamanın yerelde nasıl algılandığını ortaya koyacaktır’ tespitiyle bitirelim.
***
Kopyalanamaz, izinsiz kullanılamaz.
MKG/Nejat Altınsoy Aralık 2020