TURİZMDE V TİPİ TOPARLANMA
Bir önceki yıl, yani pandemiden önce milyonlarla ifade edilen turist sayısı yüzlere, binlere düşmüş durumda.
Yıllık 3 milyon yabancı, 5 milyon da yerli turiste ev sahipliği yapan Muğla’ya 2019 yılının ilk 4 ayında 171 bin, ilk 6 ayında milyonun üzerinde turist gelmişti.
Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında.
Uluslararası iki havalimanı ve 10 liman girişi bulunan Muğla’da bugün; ‘Dalaman’a 178 turist geldi’ diye haber yapar durumdayız.
Öyle de olsa umutsuz olmak yok, büyük insanlık bir yolunu bulacak ve her şey yoluna girecek.
Evet, Türkiye ile Rusya arasında Kovid-19 tedbirleri kapsamında ara verilen uçuşların başlamasıyla 178 Rus turist, Muğla’ya geldi.
Bilindiği gibi Kovid-19 nedeniyle Mart ayında uçuşlar durduldu, 1 Ağustos’ta yeniden başladı.
Aynı gün Rusya’dan 5 uçuşun daha yapılacağı açıklandı.
Açıklama, YDA Dalaman Havalimanı Yönetim Kurulu Üyesi Hamdi Güvenç’ten geldi.
Güvenç, bu süreçte güvenli turizmin ön plana çıktığına işaret ederek, “Otellerin sertifikalandırılması ve alınan tedbirler, PCR Testlerinin havalimanları ve tüm sağlık kuruluşlarına yaygınlaştırılması çok önemli” dedi.
Rusya’dan Ağustos ayında 39 bin yolcu geleceğini ifade eden Güvenç, sezon sonuna kadar 100 bin yolcuya ulaşacaklarını tahmin ettiklerini, zira bu sene sezonun Kasım ayına kadar devam edeceğini, sezonun normale göre uzadığını sözlerine ekledi.
Güvenç açıklamasına şöyle devam etti:
“Ruslar deniz güneş kum tatilini seviyorlar, bu tatil şekli bir gelenek ve her zamanki gibi Türkiye yi tercih ediyorlar. Ukrayna’da aynı şekilde devam ediyor ve ortalama doluluk yüzde 98. Ukrayna’dan Kiev, lviv ve Harkow dan uçaklar geliyor. İngiltere giderek ivme kazandı. Ağustos ayında geçen seneye göre yüzde 55, Eylül ayında yüzde 73, Ekim ayında yüzde 98.5 oranında sayıları yakalayacağız. Biraz daha vakit olsa yüzde 100 olacaktı. Turizmde V tipi toparlanma ivme hızlanıyor. Bu durum Türkiye turizminin çeviklik kabiliyetini ve Bakanlığımızın aldığı proaktif tedbirlerin ne kadar yerinde olduğunu gösteriyor.”
Güvenç’in açıklamasında dikkat çektiği; ‘V tipi toparlanma’ ne anlama geliyor?
Bu tanım okura yabancı gelebilir.
Zira ekonomi ve iktisatla herkesin ilişkisi bir değil.
İktisat literatüründe krizlerin ardından ekonomilerin yeniden çıkışa geçmesi ve bunun zamanlamasını ifade etmek için ekonomistler tarafından öngörülen grafiğin şekli, harfler ile ifade ediliyor.
Geçmişi 2. Dünya Savaşı öncesine dayanan bu gösterimler, genellikle V, W, U, L ve nadir de olsa WW olarak tarifleniyor.
V tipi toparlanma; ekonomide sert düşüşün ardından toparlanmanın da aynı ölçüde hızlı olacağı görüşünü yansıtıyor, zamanlama açısından da daha kısa bir süreye işaret ediyor.
V tipi toparlanma ‘en iyi ihtimal olarak’ nitelendiriliyor.
Umutsuz olmak yok, büyük insanlık bir yolunu bulacak ve her şey yoluna girecek.
Dün Muğla Turist Rehberleri Odası Başkan Yardımcısı Mehmet İlhan’la karşılaştık.
Yukarıda yer alan “Bir yıl önce yüz binlerle milyonlarla ifade ederken, bugün Dalaman’a 178 turist geldi diye haber yapar durumdayız” tespitini kendisiyle de paylaştık.
İlhan bu tespiti doğrularken rehber olarak sezonun ilk turuna bugün çıkacağını, ilk turda sadece 3 Rus turisti tura götüreceğini ifade etti.
“Efe, 3 turistin 3 bin turist olsun” temennisinde bulunarak ayrıldık.
***
Kopyalanamaz, izinsiz kullanılamaz.
MKG/Nejat Altınsoy Ağustos 2020