HACIARAPLAR (Kötekli)
Muğlalı hafızasında Kötekli, hala Hacıaraplar olarak yer alır.
Kötekli’nin asıl adı Hacıaraplar’dır.
Muğlalı olanlar iyi bilir, diğerleri Kötekli ile idare edebilir.
Bizim için Kötekli denilen yer; Hacıaraplardır.
İsmi ile müsamma bu yerleşke bize bir nefes uzaklıktadır.
Kentte 70’li yıllarda üniversite yaşamıyla şehir merkezinde başlayan ve gitgide kentten ve yaşam kültüründen uzaklaşan sosyal hareketliliğin bugünkü adresidir.
Şimdilik bu kadar giriş yeterlidir.
Zira ‘Hacıaraplar’dan Kötekli’ye’ bir sosyolojik vaka konusudur.
Önemli bir karar alındı.
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi yönetimi, Kötekli’de (Hacıaraplar) artan adli vakaların ardından toplumsal cinsiyet ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddet konularında farkındalık yaratmak amacıyla “Toplumsal Cinsiyet ve Cinsiyet Eşitliği” dersini müfredata eklediğini açıkladı.
Muğla’ya hiç yakışmayan olayların ardından Rektör Hüseyin Çiçek’le şehir içinde tesadüfen karşılaşmamızda “iyi şeyler yapacağız, göreceksiniz” demişti.
Şimdi anlıyoruz ki üniversite yönetimi kadına yönelik şiddet başta olmak üzere şiddetin tüm biçimlerini önlemek ve toplumsal eşitliğe yönelik politikalar geliştirmek için kolları sıvadı.
Üniversitenin tüm bölümlerini kapsayan şiddet sorununa karşı alınacak önlemler konusunda yapılandırma bir ilk.
Daha önceki rektörler ya da yönetimlerden böyle bir çalışma yapıldığına dair hafızamızda bir bilgi yok.
Muğla’nın göz bebeği üniversitesinin şiddet ve cinayetlerle anılır olması Muğla’da yaşayan herkes gibi üniversite yönetimini de rahatsız etti.
Sosyal sorumluluk projesi kapsamında üniversite ilk adımı attı.
Üniversiteden yapılan açıklamaya göre;
Sosyal sorumluluk kapsamında Muğla Valiliği, Belediye Başkanlığı, Emniyet Müdürlüğü, sivil toplum kuruluşları, öğrenci toplulukları ve basın ile ortak çalışmalar yürütülecek.
Neredeyse en temel sorunu adli vakalardan oluşan üniversite yerleşkesine yönelik ilin ‘güvenlik bürokrasisine’ elbette söyleyeceklerimiz olacak.
Yeri zamanı geldiğinde elbette yazar-çizer paylaşırız.
Ama bugün; Hacıaraplar nasıl Kötekli oldu? Üniversitenin kurucu iradesi nasıl bir miras bıraktı? Üniversite-kent ilişkisi neden kurulamadı? Ne oldu da Kötekli bu hale geldi? gibi konuları açarak üniversite yönetimi tarafından atılan önemli bir adımı ikinci plana alacak değiliz.
Toplumsal Cinsiyet ve Cinsiyet Eşitliği dersinin müfredata eklenmesini çok ama çok önemli buluyoruz.
Önümüzdeki eğitim öğretim yılında müfredata girecek dersle öğrencilere; toplumsal cinsiyet ve cinsiyet eşitliği kavramları, kadına yönelik şiddetin ve cinsiyetçiliğin yaratacağı bireysel ve toplumsal yıkım, şiddete maruz kalınması durumunda hangi yolların izlenmesi gerektiği konularında bilgilendirmeler yapılacak.
Üniversiteden yapılan açıklamada ayrıca cinsiyet ve toplumsal cinsiyete ilişkin temel konuların ve güncel sorunların, kuramsal ve pratik bir yöntemle işleneceği, üniversitede cinsiyet eşitliğinin yaygınlaşması ve cinsiyet eşitsizliğinin önlenmesi için projeler üretileceği ifade edildi.
Her ne kadar cinsiyet eşitliği dersi lisans programlarında seçmeli ders olarak okutulacak olsa da tüm öğrencilerin bu dersi almaları teşvik edilmeli.
Üniversitenin bu konuda yapacağı her çalışmayı destekleyeceğimizi belirterek sonlayalım.
***
Kopyalanamaz, izinsiz kullanılamaz.
MKG/Nejat Altınsoy Ağustos 2020