CHP-İYİ PARTİ ARASINDA YAŞANAN SİYASİ KRİZ ÜZERİNE
Yerelde CHP kurultayı tartışmaları devam ederken Muğla Büyükşehir Belediye Meclisi Ağustos ayı toplantısında yaşananlar kentin gündemini değiştirdi. CHP’li bir meclis üyesinin vefatı, bir üyenin toplantıya katılmaması ve İyi Partili 3 üyenin komisyon üyeliği belirlenmesinde Cumhur İttifakı lehine oy kullanması komisyon aritmetiğinin değişmesine neden oldu. Bununla kalmadı büyükşehir meclisi komisyonlarında ağırlığın Cumhur İttifakı’na geçmesini sağladı.
Millet İttifakını oluşturan CHP ve İyi Parti arasında yaşanan siyasi krize yönelik ilk açıklama haklı olarak Ak Parti’den geldi. Milletvekilleri Yelda Erol Gökcan ve Mehmet Yavuz Demir, sosyal medya hesaplarından gelişmeleri duyururken İl Başkanı Kadem Mete alınan sonuçtan memnuniyetini dile getiren bir açıklama yaptı ve açıklamada Cumhur İttifakı Meclis üyeleri ile birlikte İyi Parti meclis üyelerine de teşekkür etti.
Mecliste yaşanan sürpriz gelişmenin ardından Ak Parti’den gelen açıklama ve paylaşımlar, yapılan haberler CHP’li bazı siyasetçiler tarafından eleştirildi.
Yapılan eleştirilerden bazıları şöyle idi: “İyi Partililer büyükşehir meclisinde Devlet Bahçeli’nin ‘Yuvanıza geri dönün’ çağrısına yönelik tutum sergilediler. Millet İttifakı ilk firesini Muğla’da verdi. Genel seçimlerde 15 milletvekilini İyi Parti’ye verdik. Eğer vermeseydik İyi Parti seçime giremeyecekti. Vefa borcu böyle ödenmez”…
Elbette yerel basın yaşananlara büyük ilgi gösterdi.
Konuyla ilgili haber merkezlerine düşen açıklamaların ardından Gazeteci Altar Zeyhan’la birlikte İyi Parti İl Başkanı İncilay Gezgin Şekerdağ’ı telefonla arayarak yaşananlara ilişkin görüşlerini sorduk.
İl Başkanı Gezgin Şekerdağ, açıklamasında tam olarak şunları söyledi: “Biz Cumhur İttifakına destek vermedik. Biz kendimiz için mücadele verdik. Normalde komisyonlarda 7 üye var. Daha önce komisyonlar kurulurken Ak Parti 9’a çıkartalım diye teklif vermiş, CHP ‘hayır’ demiş. 7 olarak başlamış, 7 olarak devam ediyordu. Ama Fikret Uzunhasan vefat edince 7 kişilik komisyona Ak Parti’den bir üyenin gelmesi gerekiyormuş. Osman Başkan da bu sayıyı Ak Parti girmesin diye 9’a çıkartmak istedi. Biz de ‘9’a çıkartmak istiyorsanız bize de üye hakkı verin’ dedik. Çünkü ilçelerde her partinin temsilcisi olsun diye yıllardır yapılıyormuş bu. Osman Başkan ‘yasal prosedür uygun değil’ dedi. Fakat o zaman Milas’ın da uygun olamaz. Kimse şikâyet etmesin. Ak Parti her partiden üye olsun diye 9’a çıkması için teklifte bulunmuş. Onu kabul etmemişler. Bizim üye isteğimiz sonunda bize ‘size veremeyiz’ dediler. Veremiyorlarsa 9’a çıkarmanıza gerek yok o zaman. Biz orada hiçbir partiye destek amaçlı o oyu kullanmadık. Bize üye verilmediği için bu oyu kullandık”…
Yine telefon görüşmesinde büyükşehir meclisinde yaşanan olayların bir ayrışmaya yol açıp açmayacağını anlamak adına il Başkanı Gezgin Şekerdağ’a “Muğla’da Millet İttifakı’nın zarar göreceğini düşünüyor musunuz?” sorusunu yönelttik.
İncilay Başkan sorumuzu; “Hayır. Biz Millet İttifakı’nın içindeyiz. Bizim kuruluş amacımız zaten tek adam rejimine karşı çıkmak. Parlamenter sisteme geri dönmek. Bizim Millet İttifakı’nın içinden ayrılacağımız söz konusu olamaz. Fakat şimdiye kadar CHP, Millet İttifakı’na hiçbir şey vermedi. İzmir’de CHP’nin İyi Parti’ye ihtiyacı yoktu. Ankara ve İstanbul bizler sayesinde alındı. İzmir Büyükşehir Belediyesi bizim iki arkadaşımızı seçimde ihtiyaçları olmamasına rağmen belediyeye daire başkanı olarak atadı. İlişkileri de çok iyi. Çalışmak için işe alınan bir sürü personel var. Fakat Muğla’da seçim kazanıldı. CHP Muğla’da İyi Parti’yi unuttu. Hiçbir desteklerini görmedik. Ama biz halen ittifakın içindeyiz” sözleriyle yanıtladı.
Aradan bir gün geçti.
Fethiye programında olduğunu öğrendiğimiz CHP İl Başkanı Adem Zeybekoğlu’na Pazar günü ulaştık ve yaşananlara ilişkin ne düşündüğünü sorduk.
Bu konuda bir basın toplantısı düzenlemeyeceğini dile getiren Zeybekoğlu, her ne kadar yaşanan olayları genel merkeze bildirdiklerini ve genel merkezin alacağı karara göre hareket edeceklerini ifade etmiş olsa da İyi Parti’nin Ak Parti ile işbirliği yaptığını söylemeyi ihmal etmedi.
Zeybekoğlu açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Komisyon ile ilgili olayı genel merkeze bildirdik. İyi Parti bizden komisyon üyeliği istedi. Biz komisyon üyeliği verebiliriz. Fakat yasa engeli var. Belediyeler yasasına göre partilerin aldığı oy oranına göre ve partilerin çıkardığı belediye meclis üyelerine göre bir hesaplama var. Bunlar dışında bir alternatif yok. Alternatif şöyle var. İyi Parti’nin komisyona girecek üyesi veya üyeleri istifa ederek CHP’ye üye olursa sorun yok. O zaman komisyona alabiliyor. Fakat öbür türlü hukuki engel var. Anlattık bunu arkadaşlara, arkadaşlar bunu anlamak istemediler ve AKP ile işbirliği yaptılar”…
Telefon görüşmemizde yaşananlara ilişkin Ak Partililerin ‘tarih yazıldı’ açıklamalarına gönderme yapan Zeybekoğlu, komisyon ağırlığının Ak Parti’ye, Cumhur İttifakına geçmesinin belediye çalışmalarını etkilemeyeceğini belirterek şunları söyledi: “Bu komisyonlar ile belediyenin çalışmalarının engellenmesi mümkün değil. Çünkü komisyondan gelen tekliflerin meclisten geçmesi lazım. Bizim isteklerimiz, önergelerimiz mecliste çoğunluk olduğumuz için kabul edilecek. Ama bunu siyaseten kullanmaya çalışıyorlar. ‘Tarih yazıldı’ gibi paylaşımlar yapıyorlar. Tarih falan yazıldığı yok. Yaşanan gelişmelerin ardından İyi Parti’nin genel merkezden bir karar alıp almadığını araştırdık. Genel merkez yöneticilerimiz görüştü. İyi Parti Milletvekili Metin Ergun ile görüşüldü. Bu konu ile ilgili ne yapılacağı konusunda biz genel merkezimizin talimatı doğrultusunda hareket edeceğiz”…
Millet İttifakını oluşturan iki parti arasında geçtiğimiz hafta ortaya çıkan kriz nereye evrilir, bu krizden nasıl bir sonuç çıkar? Bilmiyoruz.
Bildiğimiz krizin her iki genel merkeze ivedilikle taşındığı ve krizin Ak Parti açısından haklı olarak politik bir argümana dönüştüğü.
Zira siyaset sonuçlarla yol alan bir müessesedir.
Ak Parti ve MHP yöneticileri bunu başarı olarak görebilir ve bunun keyfini sürebilir.
Eğer bu süreçte CHP-İyi Parti arasında bir uzlaşma sağlanmazsa meclis toplantısında belirlenen komisyonların 2021 yılı Mart ayına kadar görev yapacağını hatırlatalım ve bir tespitle bitirelim.
İl Başkanı Zeybekoğlu’nun açıklamasında yer alan “İyi Parti’nin genel merkezden bir karar alıp alınmadığını araştırdık” sözü dikkat çekici.
Zeybekoğlu’nun bu sözü büyükşehir meclisinde yerel ittifakını zora sokan kararın yerel teşkilat yöneticileri tarafından alındığına işaret ediyor.
İyi Parti Lideri Meral Akşener’in “Eve dön” çağrısına, “Partili cumhurbaşkanlığı sisteminde yer almam. Şurama silah dayasalar da mümkün değil. Bir bütün olarak muhalefet partilerinin Millet İttifakı bünyesinde yer almasını arzu ederim” açıklaması Zeybekoğlu’nun işaret ettiği noktayı doğruluyor…
***
Kopyalanamaz, izinsiz kullanılamaz.
MKG/Nejat Altınsoy Ağustos 2020