TURİZMDE DURUM NE?
Güvenli sertifika uygulaması ve havayolu ile gelen turist sayısı üzerinden değerlendirme yapılacak olursa, turizmde durum ne?
Bakalım…
Bilgilenmeyen kaldı mı?
Bilmiyoruz.
Güvenli Turizm Sertifikası; Kovid-19 salgını nedeniyle alınan bir dizi tedbir kapsamında, tatilini Türkiye’de geçirmeyi düşünen tüm yerli ve yabancı turistlerin ulaşım, konaklama, yeme içme gibi her aşamada temizlik, hijyen, mesafe kurallarının kontrol altına alınması amacıyla geliştirilmiş bir tam kapsamlı önlem programı.
Bu programla hem yabancı hem de yerli ziyaretçilerin tatillerini maksimum konfor ve güvenlik altında geçirmeleri sağlanıyor.
Peki, Muğla olarak sertifikalı turizmin neredeyiz?
Araştırdık, bilgilendik sizinle de paylaşalım.
Başvuru ve denetim süreci devam etse de Ağustos ayı itibariyle korona virüs salgını nedeniyle Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yürürlüğe sokulan Güvenli Turizm Sertifikası kapsamında Muğla’da 329 otele sertifika verildi.
Bakanlıkça 1 Temmuz 2020 tarihinden itibaren 50 oda ve üzeri otellere zorunlu hale getirilen uygulama ile Muğla’da 204’ü bakanlık, 146’sı belediye belgeli toplam 350 başvuru yapıldı. Başvurular sonucu yapılan değerlendirmede il genelinde 195’i bakanlık, 134’ü belediye belgeli toplam 329 otele sertifika verildi.
Sertifikalı otel sayısında ilk sırada Antalya, ikinci sırada Muğla yer aldı.
Muğla’yı sırasıyla İstanbul, İzmir ve Ankara takip etti.
Peki, bu otellerin doluluk oranı ne?
Onu da bilmiyoruz.
Sertifikalı otellerde doluluk oranına ilişkin ya da bu otellerin toplam yatak kapasitelerine yönelik yapılmış bir açıklama ya da veri paylaşımı yok.
Ancak elimizde bize fikir verebilecek şöyle bir veri var.
‘Muğla’ya Hava Yoluyla Gelen Turist Sayısı’…
Beklendiği gibi Covid-19 salgını sonrası tüm dünyada turizmin etkilendiği pandemi sürecinde Muğla’ya hava yoluyla gelen turist sayısında büyük düşüş yaşandı.
Aşağıda bilginize sunulan verilerin kaynağı Muğla Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü.
Müdürlükten edinilen bilgiye göre; 2020 yılı 23 Ağustos tarihi itibariyle Milas-Bodrum Havalimanına 88 Bin 318, Dalaman Havalimanına ise 152 Bin 925 yolcu geldi.
Ağustos ayı itibariyle Muğla’ya toplam 241 Bin turist giriş yaptı.
Durumu daha da netleştirmek için önceki sezon verilerine bakalım.
2019 yılında Milas Bodrum Havalimanına 23 Ağustos itibariyle 681 Bin 870 yolcu gelirken, Dalaman Havalimanı’na ise 1 Milyon 192 Bin 533 yolcu iniş yapmıştı.
Bu veriler ışığında 2019 yılında Ağustos ayında Muğla’ya hava yolu ile gelen turist sayısı 1 Milyon 874 Bin 403’e ulaşmıştı.
2020 yılı Milas-Bodrum ve Dalaman Havalimanı dış hatlar gelen yolcu istatistiklerine göre Muğla’ya hava yoluyla gelen turist sayısı bir önceki yıla göre yüzde 776 azaldı.
Güvenli sertifika uygulaması ve havayolu ile gelen turist sayısı üzerinden değerlendirme yaptığımız turizmde an itibariyle durum bu…
***
Kopyalanamaz, izinsiz kullanılamaz.
MKG/Nejat Altınsoy Eylül 2020