CHP-İYİ PARTİ YEREL KRİZİNE ‘GENEL MERKEZ’ AYARI
Muğla Büyükşehir Ağustos ayı meclis toplantısında Millet İttifakı ortakları CHP ile İyi Parti arasında yaşanan siyasi krizin çözümüne yönelik bir adım atıldı.
Büyükşehir meclisinde ortaya çıkan krize ilişkin ilk açıklama CHP Milas İlçe Başkanı İlgin Göktepe ve  Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat’tan geldi.
31 Mart yerel seçimleri öncesinde Millet İttifakı çerçevesinde her iki parti arasında bir protokol yapıldığı Tokat’ın açıklamalarından geldi.
Ötesinde büyükşehir meclisinde yaşanan krizin öncesinde Milas Belediyesi’nde bazı olayların yaşandığını ortaya koydu.
Başkan Tokat’ın açıklamalarının ardından Milas İyi Parti Meclis Üyesi Mehmet Çayırlı, kişisel bir basın toplantısı düzenleyerek olanı biteni kendi zaviyesinden açıkladı.
Karşılıklı açıklamaların ardından konu iyice tırmandı.
Basında çıkan haber ve açıklamalar il sınırlarını aştı ve Ankara’ya ulaştı.
Yerelde ortaya çıkan ittifak krizine yönelik her iki partinin yüksek siyasetinin devreye girmesi bekleniyordu.
Beklenen oldu.
Geride bıraktığımız haftanın son gününde CHP ve İyi Parti yüksek siyasetinin Muğla merkezde bir araya geldiği bilgisine ulaşıldı.
Her iki partiye yakın kaynaklardan edinilen bilgiye göre; CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun Muğla’ya geldi, il başkanlığından ve belediye başkanlarından konuya ilişkin bilgi aldı ve sonuçta bir değerlendirme toplantısı yapıldı.
Torun başkanlığındaki CHP heyeti daha sonra İyi Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Muğla Milletvekili Prof. Dr. Metin Ergun ve parti yöneticileri ile bir araya gelerek değerlendirmelerde bulundu.
Genel merkez, yüksek siyaset düzeyinde yapılan bu toplantıda ne konuşuldu, ne gibi kararlar alındı?
Bilmiyoruz.
Kriz aşıldı mı, aşılmadı mı?
Onu da bilmiyoruz.
Kriz ortamında CHP İl Başkanı Adem Zeybekoğlu, yasayı öne sürerek; “İyi Partili bir meclis üyesi CHP’ye geçer, sorun çözülür” önerisinde bulunmuştu.
Diğer taraftan İyi Parti grubu da komisyon üyeliğinin 7’den 9’a çıkarılmasını ve kendilerine de temsiliyet hakkı verilmesini istemişti.
Kriz çözüldü ise hangi çerçevede çözüldü?
CHP-İyi Parti arasında yaşanan krize genel merkez nasıl bir ayar çekti?
Merak ediyoruz.
Merakımızı Eylül ayının ikinci haftasında gerçekleştirilecek büyükşehir belediye meclisi toplantısında gidermeyi bekliyoruz.
Hatırlanacağı gibi Muğla Büyükşehir Belediyesi Ağustos ayı meclis toplantısında Millet İttifakı ortağı İyi Partili 3 meclis üyesinin desteğiyle 7 komisyonun tamamı AK Parti ve MHP’den oluşan Cumhur İttifakına geçmişti…
***
Kopyalanamaz, izinsiz kullanılamaz.
MKG/Nejat Altınsoy Ağustos 2020