İRTİBAT BÜROSU
Biz henüz gidip görmedik, tarif ettiler ama yerini bir türlü gözümüzün önüne getiremedik.
Sadece iki belediye arasında, yani Menteşe ile Büyükşehir hizmet binalarının arasında bir yerde olduğunu öğrendik.
‘Gider görür merakımızı gideririz’ diye düşündük.
Neden mi bahsediyoruz?
CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin’in İrtibat Bürosundan…
Evet, CHP’li vekil Girgin uzun süredir milletvekilliği müessesesinde yapılmayan bir şeyi yaptı.
Hafızamız bizi yanıltmıyorsa (!) ilk olarak kapısı her daim vatandaşa açık, çayı kahvesi tam tekmil irtibat bürosunu merkez sağ siyasetinin ağır topu Doğru Yol Partisi Muğla eski Milletvekili Latif Sakıcı açmıştı.
Sakıcı’dan bu yana siyasette irtibat bürosu açan bir siyasetçi olmamıştı.
Ta ki, son genel seçimlerde CHP’den 4’üncü sıradan seçilen Süleyman Girgin’e kadar.
Kurultay sonrası yapılan şehir içi turlarda Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş ve danışmanı Kamil Gümüş’le ziyaretimize gelen Milletvekili Girgin, o ziyarette irtibat bürosunu açacağını dile getirmişti.
Bu gelişmeyi memnuniyetle karşılamış ve kendisini tebrik etmiştik.
Bu açıklama üzerine sonuç odaklı çalışan gazeteci kafasıyla, Girgin’in danışmanlığını yapan Kamil Gümüş’e; “Seninki ikinci kez seçilmeyi garantiye alıyor” tespitinde bulunmuş, gülüşmüştük…
Bu tespiti yapmamızın nedeni halk-siyaset ilişkisinde böyle bir ara yapının gerekliliğine duyulan ihtiyacın giderilmesi idi.
Bilindiği gibi vatandaşın siyasetçiye ulaşması her zaman mümkün olmuyor.
Girgin bu girişimiyle en azından CHP’de bu eksikliği gidermiş olacak.
Hatırlanacaktır, ‘irtibat büroları’ dönem dönem bazı siyasetçilerin seçim bildirgelerinde kendine yer bulmuş, hatta bu ilişkiyi daha ileri seviyeye taşıyan ‘Ankara’da meclise yakın irtibat bürosu açılması’ seçim vaatleri arasında yer almış ancak bir türlü o Ankara bürosu açılamamıştı.
Yerelde Latif Sakıcı’dan bu yana bunu gerçekleştiren kimse de olmamıştı.
Siyasi örgütlülük içerisinde il ve ilçe hizmet binaları, seçim dönemlerinde açılan ‘seçim büroları’ dışında bir milletvekili tarafından açılan irtibat bürosu CHP yerel siyasi tarihinde bir ilk olarak nitelendirildi.
İrtibat bürosunu halkla buluşma sağlayan, vatandaşın sorunlarını dile getirebileceği zemini sağlamak adına açtığını ifade eden Girgin, davullu/zurnalı bir açılış yapmak yerine bu girişimini sosyal medya üzerinden şu sözlerle duyurdu:
“Seçimlerden bu yana mümkün olduğunca ilçe ve mahallelerimize gidip vatandaşlarımızla görüşmeye çalışıyorum. Ancak şu bir gerçek ki, konuşmak görüşmek isteyen insanlarımız toplulukta ya da yolda ya da telefonda sorunlarını bire bir görüşmelerde aktarabildikleri şekilde rahat rahat aktaramıyorlar. Bu durum epeydir aklımda olan bir ‘İrtibat Bürosu’ gereksinimini gündeme getirdi. Her kesimden ve her siyasi görüşten herkesin rahatça gelip gidebileceği sorunlarını görüşlerini benimle bire bir paylaşabileceği irtibat büromuzu nihayet hayata geçirdik. Muğla Merkez ilçede (Menteşe) açtığımız irtibat büromuzun kapısı dileyen herkese sonuna kadar açıktır. İlçe ve mahalle ziyaretleri elbette ki eskisi gibi devam edecek ancak bu ziyaretler dışında kalan zamanlarımda irtibat büromuzda sizlerle birlikte olmayı hedefliyorum.”
Bu köşenin takipçileri hatırlayacaktır.
CHP kurultay sonrası kaleme aldığımız mini yazı dizisinde; kurultayın sonuçları itibariyle yerel siyasette yeni bir süreç başlatacağını, bu sürecin yerel siyasette var olan ayrışmaları daha da derinleştireceğini, birlikte hareket eden grupların ilişkilerini daha da güçlendireceği tespitinde bulunmuştuk.
Bu tespit gazozuna yapılmış bir tespit değildi.
Yeni bir tespitle bitirelim.
Kişisel irtibat büroları her ne kadar halk-siyaset ilişkisinde bir ara yapı görevini yerine getirse de (!) geleni-gideni, günübirlik ziyaretçileriyle siyasi bir çekim merkezine dönüşecektir.
CHP Milletvekili Süleyman Girgin’in irtibat bürosunun hayırlı olmasını dileyerek sonlayalım.
***
Kopyalanamaz, izinsiz kullanılamaz.
MKG/Nejat Altınsoy Eylül 2020