CHP-İYİ PARTİ ARASINDA YAŞANAN KRİZ ÇÖZÜLDÜ
Muğla Büyükşehir Belediyesi Ağustos ayı meclis toplantısında Millet İttifakı ortakları CHP ile İyi Parti arasında yaşanan siyasi krizle başlayan süreçte yeni bir gelişme yaşandı.
Hatırlanacağı gibi büyükşehir meclisinde Millet İttifakı ortağı İyi Partili 3 meclis üyesinin desteğiyle 7 komisyonun tamamı AK Parti ve MHP’den oluşan Cumhur İttifakına geçmişti.
Bu değişiklikle ortaya çıkan siyasi kriz, her iki partiyi hareketlendirmişti.
Krize yönelik ilk açıklamalar il başkanlarından gelmiş ardından CHP Milas İlçe Başkanı İlgin Göktepe ve Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat açıklamalarda bulunmuştu.
Başkan Tokat seçim öncesi protokol yaptıklarını belirterek İyi Partili meclis üyelerinin protokolü ihlal ettiklerini öne sürmüştü.
Başkan Tokat’ın açıklamalarının yankıları devam ederken bu kez Milas İyi Parti Meclis Üyesi Mehmet Çayırlı, kişisel bir basın toplantısı düzenleyerek olanı biteni kendi zaviyesinden açıklamıştı.
Karşılıklı açıklamaların ardından konu il sınırlarını aşıp Ankara’ya ulaşmış ve her iki partinin genel merkezleri devreye girmişti.
CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, İyi Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Milletvekili Prof. Dr. Metin Ergun’la Muğla’da bir araya gelerek değerlendirmelerde bulunmuş, krizi masaya yatırmıştı.
O süreçte kaleme aldığımız ‘CHP-İyi Parti Krizine Genel Merkez Ayarı’ başlığı taşıyan yazıda; “Genel merkez, yüksek siyaset düzeyinde yapılan bu toplantıda ne konuşuldu, ne gibi kararlar alındı?
Bilmiyoruz. Kriz aşıldı mı, aşılmadı mı? Onu da bilmiyoruz. Kriz ortamında CHP İl Başkanı Adem Zeybekoğlu, yasayı öne sürerek; ‘İyi Partili bir meclis üyesi CHP’ye geçer, sorun çözülür’ önerisinde bulunmuştu. Diğer taraftan İyi Parti grubu da komisyon üyeliğinin 7’den 9’a çıkarılmasını ve kendilerine de temsiliyet hakkı verilmesini istemişti. Kriz çözüldü ise hangi çerçevede çözüldü?
CHP-İyi Parti arasında yaşanan krize genel merkez nasıl bir ayar çekti? Merak ediyoruz.
Merakımızı Eylül ayının ikinci haftasında gerçekleştirilecek büyükşehir belediye meclisi toplantısında gidermeyi bekliyoruz” ifadelerine yer vermiştik.
Dün yaşanan bir gelişme Eylül ayı meclis toplantısını beklemeye gerek kalmadığın ortaya koydu.
Kriz haberlerini kamuoyunun bilgisine sunan, yaptıkları haberlerle biz Orta Muğla merkez basınını da bilgilendiren Özgür Milas Gazetesi, bu kez “İyi Parti Milas ve Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Gürsel İnce, CHP’ye katıldı” haberini “İyi Parti Diyet Ödüyor” başlığı ile yayınladı.
Haberi okuduktan sonra CHP Milas İlçe Başkanı İlgin Göktepe’yi aradık.
Göktepe, İnce’nin CHP’ye katıldığını doğrularken üye kaydının teslim alındığını ve genel merkeze gönderildiğini açıkladı.
Milas İyi Parti Meclis Üyesi Gürsel İnce’nin CHP’ye katılması yaşanan krizin çözümüne yönelik adım olarak nitelendirilirken büyükşehir belediye meclis komisyon üyeliğinin 7’den 9’a çıkarılacağı ve komisyonlarda İyi Parti’nin temsil edilmesinin sağlanacağı bilgisine ulaşıldı.
Siyasette yaşanan gelişmenin ardından şimdi gözler Eylül ayı Büyükşehir Belediye Meclisine çevrildi.
Gürsel İnce’nin CHP grubunda yer alması (!) komisyonların yeniden belirlenmesi anlamına geliyor. Ağustos ayındaki oylamada Cumhur İttifakına kaybedilen komisyonların Eylül ayında yeniden Millet İttifakına geçmesi bekleniyor.
Komisyon dağılımının Eylül meclis toplantısında yeniden şekillenmesinin ardından İnce’nin CHP’den ayrılarak yeniden İyi Parti’ye katılacak olması, (taraflar bunu dillendiriyor) her iki partinin genel merkez eliyle alınmış diplomatik kararını ortaya koyması açısından önem taşıyor.
***
Kopyalanamaz, izinsiz kullanılamaz.
MKG/Nejat Altınsoy Eylül 2020