DEPREMDEN DERS ÇIKARMAK
Merkez üssü İzmir’in Seferihisar ilçesi olan ve çevre illerden de hissedilen 6.9 büyüklüğündeki depremin ardından Muğla’da depreme yönelik ilk toplantıyı kim yapacak? diye merak ediyorduk.
Merakımız Muğla Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından 12 Kasım Afet Eğitimi Hazırlık Günü nedeniyle düzenlenen ‘Psikososyal Müdahale Yöntem ve Teknikleri Değerlendirilmesi’ toplantısı ile giderildi.
İzmir depreminden etkilenen vatandaşlara psikososyal desteği sağlamak üzere bölgeye giden Muğla Psikososyal Destek Grubu ile durum değerlendirmesi yapıldı.
Bu toplantıda deprem sonrası yaşanan tecrübeler de paylaşıldı.
Toplantıda Psikolog İrfan Küçük tarafından deprem bölgesinde yapılan hizmet uygulamaları ve psikososyal hizmetler sırasında karşılaşılan güçlükler ve bunlara yönelik çözüm önerileri tartışıldı.
Yine aynı toplantıda Muğla Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Seyfi Bozçelik, Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamında afet ve acil durumlarda müdahale çalışmalarında yer alacak grupların rolleri ile afet öncesi, sırası ve sonrasında yapılan her türlü çalışmanın ve eşgüdümün önemine vurgu yaptı.
Bozçelik; “Muğla ili olarak her türlü afet ve acil durumlara karşı hazırlıklı olmalıyız. Yakın zamanda İzmir İlimizde yaşanan depremde sahada bizzat görev almış arkadaşlarımızın gözlem ve tecrübeleri olası bir afet anında güçlü ve zayıf yanlarımızı görmemizi sağlayacaktır. Şüphesiz afetlerin etkisini azaltmanın, kayıpları en aza indirmenin, toplumun her ferdinin ve her kesimin iyi afet eğitimi almasıyla mümkündür” dedi.
Muğla Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nden gelen açıklamalara ilişkin haberi, yapılan toplantının önemine vurgu yapmak adına “Muğla, İzmir depreminden ders çıkarıyor” başlığında yayımladık.
Bu hassasiyeti için il müdürü Bozçelik’i ve ekibini kutlayalım.
Bilindiği gibi İzmir depreminde depremzedelere Muğla’dan yardım eli uzanmış bu kapsamda Muğla Büyükşehir Belediyesi 19 kişilik ekibi, ekipmanları ile Rıza Bey ve Emrah apartmanlarındaki kurtarma çalışmalarına katılmıştı.
Yine depremin ardından İnşaat Mühendisleri Muğla Şubesi, Muğla’nın depreme hazırlık konusunda bir açıklama yapmış, “Muğla’daki mevcut yapı stoku ile ilgili deprem risk analizi çalışması yapılmış mıdır? Muğla ve ilçelerinde olası depremde oturmalara sebebiyet verecek sıvılaşma riski olan alanlar tespit edilmiş midir? Deprem sonrası toplanma alanları belirlenerek kamuoyu ile paylaşılmış mıdır?” sorularını yöneltmiş, ötesinde deprem master planı içerisinde görev ve sorumluluk almak istediklerini ifade etmişti.
Elbette depremde görev yapan her bir ekip kendi içerisinde bir değerlendirme yapmış, tecrübelerini paylaşmış olabilir.
Ancak İzmir depremi gösterdi ki afet yönetimi öncesi ve sonrasıyla ildeki tüm unsurların eşgüdümlü ortak çalışmalarından geçiyor.
Deprem bölgesinde olduğumuzu hatırlatalım ve bir öneri ile bitirelim.
Muğla Valisi Sayın Orhan Tavlı başkanlığında; resmi kurumlar, büyükşehir ve ilçe belediyeleri, odalar, sivil toplum kuruluşlarının katılımlarıyla deprem konusundaki deneyimlerin tek merkezde toplanmasını sağlayacak bir toplantı düzenlenmeli.
İzmir depreminde staj yapan tüm ekiplerin deneyim ve tecrübeleri kurumlar arasında da paylaşılmalı.
***
Kopyalanamaz, izinsiz kullanılamaz.
MKG/Nejat Altınsoy Kasım 2020