Muğla’da Sanat Yarışmadan Çekildi mi?

2

Bir soru ile başlayalım. Muğla Büyükşehir’in Ulusal ve Uluslararası Yarışmaları Nerede? “Rafa” mı Kaldırıldı? Geçtiğimiz yıla kadar Muğla’nın kültürel takviminde gururla yer alan, yüzlerce ulusal ve uluslararası sanatçının ilgisini çeken iki Büyükşehir Yarışması, birisi 2024’ten, diğeri 2023’ten bu yana sessizliğe gömüldü.
Sessizlik diyoruz ama bu öyle “sanatın içsel sessizliği” değil.
Bildiğin “fişi çekilmiş” türden bir sessizlik…
Beşincisi 2023’te düzenlenen ve karikatür sanatının ustası Mehmet Selçuk organizasyonunda hayata geçirilen Uluslararası Karikatür Yarışması, üzerinden 16 ay geçmesine rağmen yeni bir duyuruyla karşımıza çıkmadı.
Başvuru yok, jüri yok, karikatür yok.
Gerçekten jüri listesi bir hayli etkileyiciydi: Gürbüz Doğan Ekşioğlu, Şevket Yalaz, Sarkis Paçacı, Mehmet Selçuk, Savaş Ünlü, Sait Munzur ve daha niceleri.
Yani, dünyanın dört bir yanından karikatür akmıştı Muğla’ya. Japonya’dan Fransa’ya, Venezuela’dan İran’a kadar 51 ülkeden tam 1128 eser!
Ama sonra? Muğla’nın bu “ulusal marka” projesi birdenbire görünmezlik pelerinini giydi. Kendisinden bir daha haber alınamadı.
Aynı sessizlik, Ulusal Fotoğraf Yarışması için de geçerli.
Jurisi; Çerkes Karadağ, İsa Çelik, İzzet Kehribar, Beyhan Özdemir gibi isimlerden oluşan, sonuncusu 2023’te yapılan ve Muğlalı usta fotoğraf sanatçısı Nevzat Çakır adına verilen ödülle taçlanan yarışma, kent belleği için büyük katkıydı. Küresel ölçekli temaları ile dikkat çeken bu yarışma ile Muğla’ya özgü profesyonel, sıra dışı bir fotoğraf arşivi oluşturmuştu.
Ama artık o da yok. Raflarda biriken tozlar kadar bile haber alamıyoruz kendisinden.
Peki bu iki yaratıcı (kreatif) yarışma neden yapılmıyor?
Bu soruyu doğrudan işin mutfağındaki isim, organizasyonu yapan Karikatürist Mehmet Selçuk’a sorduk. Cevabı buruktu: “Çocuk gibi büyüttüğümüz etkinlikleri ne yazık ki yapamıyoruz”…
Sebep?
Mehmet Selçuk, karikatür yarışmasına yönelik Muğla Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Hülya Muratlı ile yaptığı görüşmede Muratlı’nın kendisine; ”Her geleneksel etkinliği yapmak zorunda değiliz, yeni şeyler yapmak lazım. 10 etkinlik yapacağımıza 2 tane yapıp daha çok ses getirebiliriz” dediğini, sonuçta ‘ilgisiz’ bırakıldığını ifade etti. Selçuk, daha sonra da yarışma ile ilgili aranmadığını sözlerine ekledi.
Kültür Dairesi Başkanı umarız bu süreçte ses getirecek iki etkinliği planlamış, programlamıştır. Bilindiği gibi İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı görevinden alınan, kültürel rotasyonla (!) Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne transfer edilen Hülya Muratlı, adını ilk tiyatroculara salon kapılarını kapatan isim olarak duyurmuştu.
Tiyatro Sinema Oyuncuları Derneği ile Karya Tiyatro Atölyesi, kamuoyuna yaptıkları açıklamada Daire Başkanı Muratlı’dan sekiz kez randevu istediklerini ama bir türlü ulaşamadıklarını, kendilerine salon verilmediğini die getirmişlerdi. Tiyatrocular; “Mobbing iddiasında bulunmuş ve salonlar kapalı” demişlerdi. Neyse ki basın toplantısından sonra, büyük ve yüksek ihtimal Ahmet Aras’ın devreye girmesiyle tiyatrolara kapı aralanmış ve ekiplere salon tahsis edilmişti.
Anlaşılan tiyatrolardan sonra sıra; geleneksel yarışmalara geldi. An itibariyle uluslararası ve ulusal yarışmalarının da kapısı kapalı.
Muğla Büyükşehir Belediyesi patentli bu yarışmalara ne oldu? Kim rafa kaldırdı? Ve neden? Muğla’nın kültürel hafızasına sahip çıkacak bir kültür politikası yoksa, kültür dairesi niye var?
Yazıyı; “Ulusal ve uluslararası etkinliklere yönelik uygulama, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras’ın “Dünya Kenti Muğla” vizyonuyla da örtüşmüyor” tespitiyle bitirelim.

Haberi Paylaş