MUĞLA’DA DEPREME YÖNELİK AÇIKLAMALAR
Günlerce İzmir depremine yönelik canlı yayınları izledikten sonra (!) sosyal medya üzerinden şöyle bir paylaşım yaptık: “Sahip olduğumuz bilgi ve teknoloji düzeyine karşın, doğal afetlere neden olan deprem, kuraklık, sel ve fırtına gibi doğal olayların oluşumu üzerinde herhangi bir etkiye sahip değiliz. Bu ülkede ne yazık ki afetlerin önlenmesi açısından yapılabilecekler sınırlı. Uzmanlara göre meydana gelen ya da meydana gelebilecek afetlere yönelik en etkili mücadele; ‘bu afetlerin etkilerinden kurtulmak veya bunların toplum üzerindeki etkilerini en aza indirmek için araştırmalar yapmak, çeşitli planlar geliştirmek ve bunları uygulamaya koymaktan geçiyor. Yani asıl hazırlığın afet öncesinde yapılması gerekiyor. Zira ‘Risk Yönetimi’ başka ‘Kriz Yönetimi’ başka. Risk Yönetimi ile afet öncesi, Kriz Yönetimi ile afet sonrası kast ediliyor. Muğla olarak bu işin neresindeyiz? İnsan merak ediyor”…
Depremle birlikte ilk açıklama TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Muğla İl Temsilciliği’nden geldi.
Fay yasasının çıkarılması gerektiği vurgulanan açıklamada; “Oda olarak yıllardır ifade ettiğimiz üzere, ülkemiz aktif fay hatları/zonları üzerinde yer alan yapılar başta olmak üzere fay zonlarının üstünün ‘fay yasası’ çıkarılarak acilen boşaltılması, her bir kentin afet risklerine ilişkin planlarının çıkarılarak gerekli idari, hukuki, teknik, sosyal tedbirlerin alınması gereklidir. TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası olarak, bölgeye bir heyet gönderilerek gerekli incelemeler yapıldıktan sonra ayrıntılı raporumuz daha sonra kamuoyu ile paylaşılacaktır” ifadeleri yer aldı.
Daha sonra ise TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Muğla Şubesi İnşaat Mühendisleri Odası Muğla Şubesi depremlerde olası can ve mal kayıplarının önlenmesine yönelik deprem master planı hazırlanması önerisinin yer aldığı bir açıklama yaptı.
Bu konuda görev ve sorumluluk almak istedikleri belirtilen açıklamada; “Kendi özelimizde biz Muğla’da depreme ne kadar hazırlıklıyız? Muğla’daki mevcut yapı stokumuz ile ilgili deprem risk analizi çalışması yapılmış mıdır? Muğla ve ilçelerinde olası depremde oturmalara sebebiyet verecek sıvılaşma riski olan alanlar tespit edilmiş midir? Deprem sonrası toplanma alanları belirlenerek kamuoyu ile paylaşılmış mıdır?” soruları yöneltildi.
Yerel yönetimlerden Çevre Şehircilik Bakanlığına kadar herkesin taşın altına elini koymak zorunda olduğu vurgulanan açıklamada; “Biz İnşaat Mühendisleri Muğla Şubesi olarak 1500’den fazla üyemiz ile her türlü teknik katkıyı vermeye hazırız. Bu bağlamda kendi meslek disiplinimiz içerisinde diyoruz k; zaman kaybetmeden hızlı ve teknik arama yöntemleri ile mevcut yapı stoku analizi yapılmalı, risk içeren yapıların deprem performans analizleri sonuçlarına göre güçlendirme, yıkım veya kentsel dönüşüm kararları verilmelidir. Bir dahaki olası deprem felaketinde can ve mal kayıplarında üzüntü duymak ve aynı tekrarlara girmek, biz söylemiştik demek istemiyoruz. Söylemek, söylenmek yerine deprem master planı içerinde görev ve sorumluluk almayı istiyoruz” denildi.
Deprem konusunda Muğla’da yapılacak çalışmaları yakından takip etmek adına uzman görüşlerinin yer aldığı her iki açıklamayı alıp kaydettik.
Uzman görüşlerinin yer aldığı açıklamadan bir gün öncesinde ise Bodrum Güçbirliği Derneği Başkanı Serdar Kayhan, 2017’de yaşanan Bodrum depremini hatırlatarak aktif fay hattı üzerinde bulunan Bodrum’da acil kentsel dönüşüm başlatılması gerektiğini açıklamıştı. 22 Temmuz 2017’de Bodrum’da meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki depremi hatırlatan Kayhan Bodrum’un o depremde fazla zarar görmediğini ancak ilçede çok sayıda kullanım ömrünü tamamlamış bina bulunduğunu belirterek, Bodrum’daki tehlikeye dikkat çekmişti. .
Hemen ardından Marmaris Belediyesi ilçedeki 20 yaş ve üzeri binalarla ilgili inceleme çalışması başlattığını açıkladı. Belediye ana hizmet binasının da incelendiğini söyleyen Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay, Marmaris’te 30 riskli bina olduğunu ve 20 yaş üzerindeki binalarla ilgili çalışma başlattıklarını duyurdu.
Bir tespitle bitirelim.
Bugüne kadar Afet Yönetimini afet sonrası olarak bildik, belledik.
Oysa yaşanan afetlerle ne yazık (!) gerçeğin bildiğimiz gibi olmadığını gördük.
Umarız İzmir depremi sonrası anlayışımız değişir.
***
Kopyalanamaz, izinsiz kullanılamaz.
MKG/Nejat Altınsoy Kasım 2020