BODRUM’UN ALTI
Öncesi de var ancak Bodrum’un yakın tarihine bakacak ve yakın tarihe 1980 darbesinden başlayacak olursak, işe darbe şartlarında gerçekleştirilen 25 Mart 1984 yerel seçimlerinden başlamak gerek.
Ama öncesinde Bodrum’un yerel yönetim yapısına göz atmak gerek.
Bodrum merkez belediyesinin dışında ilk kurulan belediye Karatoprak Belediyesi.
1972 yılına kadar Karatoprak Belediyesi olarak hizmet veren belediye 1972’de Turgutreis Belediyesi adını aldı. Aynı yıl yani, 1972’de Karaova olarak bilinen Mumcular belde statüsü kazanınca Mumcular Belediyesi kuruldu.
Yalıkavak Belediyesi 1989, Gündoğan Belediyesi 1992 yılında kuruldu. Bodrum’daki popülasyon hareketi, 1999 yılında çıkarılan belediye kanunu ile Bodrum’da aynı yıl birçok köy beldeye dönüştü. Ortakent ve Yahşi köyleri birleşti Ortakent-Yahşi Belediyesi, Gölköy ve Türkbükü’nün birleşmesiyle de Göltürkbükü Belediyesi, Yalı ve Kızılağaç köylerinin birleşmesiyle Yalı Belediyesi kuruldu.
Yine 1999’da Gümüşlük Belediyesi, Konacık Belediyesi ve Bitez Belediyesi kuruldu.
Bodrum Yarımadasındaki belediye sayısı 11’e ulaşınca Bodrum’un sorunlarına ortak çözümler üretebilmek amacıyla Bodrum Belediyeler Birliği kuruldu.
Birlik, su ve alt yapı gibi birçok önemli konuda birlikte hareket etme kararı aldı. O süreçte birçok önemli hizmete de imza atıldı. Ancak Yarımadanın geneline yönelik altyapısında yaşanan sorunlara ilişkin kalıcı çözümler üretilemedi. Kaynak yetersizliği, merkezi idare ile yerel idare arasındaki siyasi farklılıklar, ötesinde siyasi rekabetler ve ihmaller gibi birçok neden kalıcı çözümleri erteleyen önemli kriterlerdi.
Bodrum’un yerel yönetim yapısına yönelik bu hatırlatmadan sonra merkez belediyenin son 40 yılına da göz atalım.
Ama önce yazının başında yer alan tespiti yineleyelim: “Bodrum’un yakın tarihine bakacak ve yakın tarihe 1980 darbesinden başlayacak olursak, işe darbe şartlarında gerçekleştirilen 25 Mart 1984 yerel seçimlerinden başlamak gerek.”
25 Mart 1984 yerel seçimini yüzde 40.4 oranla ANAP kazandı, Cevat Bilgiç belediye başkanı seçildi.
Bir sonraki seçim? 26 Mart 1989 tarihinde yapıldı.
89 Seçimini yüzde 42.19 oranla SHP kazandı, Emin Anter belediye başkanı seçildi.
27 Mart 1994 yerel seçimi yüzde 46.71 oranla yeniden ANAP kazandı, Tuğrul Acar belediye başkanı seçildi.
Ya sonra? Sonra 18 Nisan 1999 seçimleri geldi.
99 seçimlerini yüzde 36.75 oranla CHP kazandı, Emin Anter yeniden belediye başkanı seçildi.
2004 seçimleri 28 Mart’ta yapıldı, seçimi yüzde 48.3 oranla CHP kazandı.
Mazlum Ağan belediye başkanı seçildi.
Bir sonraki seçim 28 Mart 2009’da gerçekleşti. Seçimi yüzde 45.2 oranla DP kazandı ve Mehmet Kocadon belediye başkanı seçildi.
Büyükşehir statülü ilk seçim ise 30 Mart 2014 tarihinde yapıldı. Seçimi yüzde 50.8 oranla CHP kazandı.
DP’den CHP’ye geçen Mehmet Kocadon yeniden Bodrum belediye başkanı seçilirken, Büyükşehir seçimini ise yüzde 49.1 oranla CHP kazandı. Osman Gürün Muğla Büyükşehir Belediyesi kurucu Belediye Başkanı oldu.
Son yerel seçim ise 31 Mart 2019’da yapıldı. Bodrum’da seçimi yüzde 45.6 oranla CHP kazandı ve Ahmet Aras belediye başkanı seçildi.
Büyükşehir seçimini ise yüzde 36 oranla CHP kazandı ve Osman Gürün ikinci kez Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi.
Bodrum’da 8 dönem yani 40 yıl, içinde bulunduğumuz yılı da dâhil edersek tam 41 yılı farklı siyasi partilerin yönetiminde geçti.
Biz bu sürece 40 yıl diyelim ve bu 40 yıllık süreçte eminiz, her gelen yönetim elinden geleni yaptı, imkânlarını zorladı.
2012 yılında Büyükşehir Yasasının yürürlüğe girmesi, 30 Mart 2014 yerel seçimlerinin büyükşehir statüsüyle yapılmasıyla belde belediyelerinin tamamı kapandı.
Mahalle statüsüne geçen beldeler ise Bodrum Belediyesi’ne bağlandı.
Büyükşehir yasasıyla Yarımadanın yerel yönetim yükü; Bodrum Belediyesi ile Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne geçti.
Böyle olmasına karşın büyükşehir statüsü ile başlayan (2014-2019) süreçte Bodrum, yerel yönetimler ve siyasetçiler arasındaki görüş ayrılığı, siyasi rekabet ve çelişkiler nedeniyle çok fazla hizmet alamadı.
Biliyoruz ki Bodrum için planlanan birçok yatırım ötelendi.
Ancak 2019 yerel seçimi sonuçları itibariyle yeni bir süreç başlattı.
Her iki belediyenin CHP’li olması, ötesinde belediye başkanlarının örgütlülük içerisinde uyum içerisinde hareket etmesi, Bodrum Yarımadasına yerel yönetim eliyle yapılacak yatırımlarının önünü açtı.
Hemen akılımıza gelenler; Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımına başlanan 74 milyona mal olan Bodrum yeni otogarı, 110 Milyon TL’lik Bodrum Turgutreis Atıksu Arıtma Tesisi, Büyükşehir Belediyesi’nin Dünya Bankası ve İller Bankası’ndan sağladığı 83 Milyon Euro’luk kredinin 350 Milyon TL’sinin Bodrum’un alt yapısı için rezerve edilmesi, Turgutreis, Akyarlar, Gümüşlük, Peksimet, İslamhaneleri, Bahçelievler, Geriş/Erdemil, Koyunbaba ve Gümüşlük mahalleleri kanalizasyon hattı, 12 milyon TL’ye mal olacak Turgutreis Yaşam Merkezi, 9 milyonluk yatırım yapılan Bodrum Limanı ve daha dün merkezi idare/yerel idare işbirliği ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda imzalanan ve daha mürekkebi kurumayan Torba, Yalı, Kızılağaç, Çiftlik ve İçmeler alt yapı protokolü.
Tüm bu projeleri hayata geçirenlerin, buna kafa yoranların isimlerini yazmaya gerek yok.
8 dönem, 40 yıl (!) az bir zaman değil.
Bodrum’u sadece siyaset/ticaret gören kafanın, ötesinde Bodrum’un sadece üstü ile ilgilenen/yetinen tuzu kuru konformistlerin ‘Bodrum’un altına yapılanlar’ umurlarında olmayabilir.
Bizim umurumuzda…
*
İkinci hizmet döneminde Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün’ün il genelinde özellikle altyapı yatırımlarına yönelmesi dikkat çekiciydi. Alt yapı yatırımlarına ilişkin bir röportaj hazırlığı içerisinde ve detayları sizlerle de paylaşmak niyetindeyiz.
***
Kopyalanamaz, izinsiz kullanılamaz.
MKG/Nejat Altınsoy Eylül 2020