BAŞKAN TOKAT “KASITLI OLARAK PROTOKOLÜ İHLAL ETTİLER”
Muğla Büyükşehir Ağustos ayı meclis toplantısında Millet İttifakı ortakları CHP ile İyi Parti arasında yaşanan siyasi krize yönelik Milas CHP’nin basın toplantısının detayları ile devam edelim.
Bir önceki yazıda CHP Milas İlçe Başkanı İlgin Göktepe’nin açıklamasına yer vermiş, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat’ın açıklamaları ile devam edeceğimizi ifade etmiştik.
“Son günlerde ortaya çıkan gelişmeler ve yapılan açıklamalar neticesinde partililerimizi ve toplumu bilgilendirme adına bir konunun burada ilçe başkanımızın açıkladığı çerçevede ifade edilmesi lazım. Şuradan başlamak lazım” diyerek söze başlayan Başkan Tokat, yaşanan kriz sonrası herkesin işin büyükşehir boyutunu tartıştığını ancak olayın Milas boyutu bulunduğunu belirterek şunları söyledi:
Milas’ta, Milas belediye meclisinde gelişen olaylar, bir de Muğla Büyükşehir belediye meclis toplantısında gelişen olaylar. Bunları birbirinden ayırmak lazım. Çünkü herkes Büyükşehir belediye meclisindeki olayları konuşuyor ama olayın öncesinde, büyükşehir toplantısından önce bir Milâs boyutu var. Arkadaşlar biraz önce ilçe başkanımızın bahsettiği gibi biz bir protokol yaptık 6 maddelik. Ve bu 6 maddenin çoğu İyi Parti’ye bir şeyler veren, sadece bir madde kararlarda ve toplantılarda birlikte oy kullanmaktı. Eğer aykırı bir davranış olursa protokolün geçersiz olacağına dair bir hüküm var. Bu madde aslında daha önce de ihlal edildi. Fakat bu ihlal sadece bir kişinin ihlali şeklinde, diğer İyi Partili grup üyeleri ona uymadığı için, bir de arkadaşımızın bazı sorunları sebebiyle benim partimden, arkadaşlarımızdan gelen tepkileri ben göğüsledim. Yani bir sorun yaşanmasını önledim, çünkü orada bir toplu hareket söz konusu değildi. Ancak 10 Ağustos günü yapılan belediye meclis toplantısında kasıtlı olarak ve bilerek bu protokol maddesi ihlal edildi. Bununla ilgili aykırı oy kullanılacağı bilgisi bize önceden geldi. Biz arkadaşlarımızı aradık, uyardık, doğrusunu anlattık. Hatta grup toplantısında Sayın Mehmet Çayırlı’ya bunun protokolü bozma noktasına getireceğini belirttik. O da saat bir de arkadaşlarıyla bürosunda toplanacaklarını ve ona göre meclise geleceklerini belirttiler. Meclise geldiler ve aynı bildiklerini okudular. Yani kasıtlı olarak, bile bile bu protokolü ihlal ettiler”
Başkan Tokat’ın açıklamaları büyükşehir belediye meclisinde ortaya çıkan krizin tesadüf olmadığını ortaya koyar nitelikte.
Başkan Tokat’ın açıklamasına göre; olayda kasıt var ve protokol ihlali de, meclis krizi de bu kasıtla geldi.
Başkan’ın açıklamasıyla devam edelim.
“Olayın Muğla boyutu ayrı, Milas boyutu ayrıdır” hatırlatmasıyla açıklamasına devam eden Başkan Tokat, üzücü bir durumla karşı karşıya olduklarının altını çizerek konuşmasını şöyle sürdürdü:  “Tabi ki bu üzücü bir durum. Çünkü CHP ve bizler bu protokolün bizlere yüklediği bütün yükümlülükleri yerine getirmiş durumdayız. Yani Muğla’da kendilerine bir komisyon üyeliği dahi verilmediğini iddia edip, Cumhur İttifakıyla birlikte hareket eden arkadaşlarımız, Milas’ta bırakın komisyon üyeliklerini, Encümen üyeliği, başkan yardımcılığı, başkan vekilliği, büyükşehir meclis üyesi, kontenjan adayı, kontenjan meclis üyesi ve personel alımındaki taleplerinin karşılanması gibi, daha birçok şeyi elde etmiş olmalarına rağmen, Muğla’da ne yaptılarsa, Milas’ta aynısını yaptılar. Bu bize büyük bir haksızlık. Bu çerçeve içerisinde uyarılarımıza rağmen, kasten, bilerek ve isteyerek protokol ihlal edilmiş ve hükümsüz hale getirilmiştir. Olayın Muğla boyutu ayrı, Milas boyutu ayrıdır. Hatta olayın protokol boyutuyla, ittifak boyutu da ayrıdır. İttifak veya Muğla ile ilgili konular bizleri aşan, bizim üstümüzde il teşkilatlarının, genel merkezle görüşmelerinde boyutlandıracakları, yürütecekleri bir konudur. Biz de buna saygı duyar, buna uyarız”
Bu açıklamadan anladığımız şu:
Başkan Tokat’a göre; meclis üyelerine yönelik seçim öncesi yapılan Milas Protokolü’nün yaşama şansı yok.
Ancak Millet İttifakı devam edebilir.
İfade edelim ki yukarıda yer alan açıklamaların hepsi önemli açıklamalar ve Başkan Tokat’ın açıklamaları bu kadar değil.
Konuya ilişkin haberin detaylarını merak edenler Özgür Milas gazetesinin internet sitesine girerek meraklarını giderebilirler.
Bize iki açıklama yetti.
Gerek İlçe Başkanı Göktepe’nin, gerekse Belediye Başkanı Tokat’ın açıklamalarından alacağımızı aldık, öğreneceğimizi öğrendik.
Her iki siyasetçinin yaptığı açıklamalar ortada duruyor ve bu açıklamalara yönelik karşı bir açıklama yapılmış değil.
Biz anlayacağımızı anladık.
Bu nedenle olayı fazla kurcalayacak, işin suyunu çıkaracak değiliz.
Zira önce Milas belediye meclisinde, arkasından büyükşehir belediye meclisinde yaşanan kriz il örgütlerine/teşkilatlarına oradan genel merkeze, yüksek siyasete kadar taşınmış durumda…
***
Kopyalanamaz, izinsiz kullanılamaz.
MKG/Nejat Altınsoy Ağustos 2020