CHP’de Delege Seçimleriyle Başlaması Beklenen Sessiz Yarış  

14

Muğla Politika – CHP’de her şey, her zaman delege seçimleriyle başlar.
Türkiye siyasetinin en köklü partisi Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), bir kez daha iç işleyişini belirleyecek bir sürece hazırlanıyor. Parti tüzüğünün öngördüğü üzere, il ve ilçe kongrelerinden önce yapılması gereken delege seçimlerinin Haziran ya da Temmuz ayında başlaması bekleniyor. Bir önceki delege seçimleri 2023 Temmuz ayında yapılmıştı. İl ve ilçe kongrelerinin öncesinde gerçekleştirilen delege seçimleri, sadece teknik bir hazırlık değil, aynı zamanda politik bir mücadele alanı olarak görülüyor.
Merkez Yürütme Kurulu tarafından tarihi belirlenecek bu süreç, siyaseten sıradan bir örgütsel faaliyet gibi görünse de aslında CHP’nin siyasal yöneliminin, kadro yapısının ve parti içi güç dengelerinin yeniden şekillenmesinde kritik bir eşiği temsil ediyor.
CHP’de delege seçimleri aynı zamanda yönetim kademelerinde kimlerin söz sahibi olacağının da işaretlerini verir. İlçe delegeleri, il delegelerini il delegeleri ise kurultayda oy kullanacak kadroyu şekillendirir.
Partinin “Kongreler Yönetmeliği” de bu seçimlerle başlar. Ancak mesele yalnızca şekli bir prosedür değildir. Bu seçimler, aynı zamanda parti içi rekabetin de meşruiyet zeminidir. Zira siyasette güç, kişi ya da grup varlığının örgütte karşılık bulmasıyla anlam kazanır.
Bu yönüyle bakıldığında, CHP’de her delege seçimi,  mevcut yöneticilerin örgüt içindeki gücünü sağlamlaştırma çabasıyla, yeni aktörlerin de hedef yükseltmesi arasında geçen, sessiz ve derin bir mücadeleye sahne olur.
Delege seçimleri, belki de dışarıdan bakıldığında sıradan bir örgütsel süreç gibi görünebilir. Ancak parti içindeki dinamikleri bilenler için bu süreç, CHP’nin geleceğini şekillendirecek anahtardır. Kimi zaman uzlaşıyla, çoğu zaman ise sert bir rekabetle geçen delege seçimleri partinin demokratik olgunluğunu da test eder.
Merkez Yürütme Kurulu kararıyla Haziran, bilemedin Temmuz ayında başlaması beklenen bu sürecin, başarılı geçen yerel seçimlerin ardından yeniden yapılanma sürecindeki CHP için bir fırsat olup olmayacağı delege seçimlerinin nasıl yürütüleceğine bağlı.
Meseleye Muğla açısından bakmak gerekirse CHP, son yerel seçimlerde mevcut belediye başkanlarının büyük çoğunluğunu değiştirdi, büyükşehirde ve 11 ilçede başarı yakaladı. Ancak delege yapısında henüz bir değişim yaşanmadı. Partinin delege yapısında geçmiş yönetimlerden gelen ve konumunu sürdüren delegeler bu seçimde tarihe karışabilir. Zira tüzük kurultayında belediye çalışanlarına yönelik kabul edilen maddeye göre; “Belediye ve bağlı iştiraklerinde çalışanlar kongrelerde aday olamayacak, il ve ilçe yönetim kurullarında yer alamayacak”. Bu kararla parti içi dengeleri elinde tutmak isteyen eski/yeni belediye başkanlarının da önü kesilmiş olacak. Tabi belediye çalışanı delegenin yerine eller pantolon çizgisinde bir yakını (anası, babası, kızı, kızanı) aday gösterilmezse…
Ortada genel merkezin tüzük değişikliğinde aldığı karar olsa da Merkez Yürütme Kurulu tarafından kongreler takvimi ile netleşecek delege seçimlerinde katılımcı, şeffaf ve adil bir süreç mi işleyecek, yoksa alışıldık bloklaşmalar ve liste savaşları mı öne çıkacak?
Bu sorunun yanıtı önümüzdeki süreçte ortaya çıkacak olsa da bizim için kesin olan bir gerçek var.
CHP’de her şey, her zaman delege seçimleriyle başlar.
Seçimin bütün rekabetine, bütün karmaşasına rağmen, delege seçimleri CHP’nin demokratik reflekslerinin canlılığını koruduğu alanlardan biridir. Çünkü tüm rekabete, gerginliğe, tüm taktiksel manevralara rağmen, sonuçta partilinin iradesi belirleyici olur. Bu da CHP’yi siyaset zemininde özgün bir yere yerleştirir.
İki gelişme ve bir duyuru ile sonlayalım.
Fethiye İlçe Kadın Kolu yönetiminin toplu istifasının ardından, benzer bir gelişme Menteşe’de de yaşandı. Menteşe İlçe Kadın Kolu yönetimi yine toplu istifalar sonucu düştü. Her iki ilçede yaşanan bu gelişmelere ilişkin resmi bir açıklama yapılmazken, kulis bilgilerine göre, istifaların ardında yönetim içi anlaşmazlıklar ve uyumsuzlukların bulunduğu iddia ediliyor. İstifaların delege seçimleri öncesinde gerçekleşmesi ise, parti içi rekabetin kadın örgütlenmeleri üzerinden yürütüldüğü yönünde yorumlara yol açtı. Her iki ilçede de 45 gün içinde yapılacak olağanüstü kongreye kadar geçici yönetimler atanacak.
Duyuruya gelince; Delege seçimlerinin başlaması beklenen bu süreçte, ilçe başkanlığı adaylıklarına yönelik kapsamlı bir siyasi şehir turuna çıkıyoruz. Menteşe’den Bodrum’a, Fethiye’ye kadar tüm ilçeleri kapsayacak bu turda, ilçe başkan adaylığı için adı geçen isimleri, kulis bilgilerini sizlerle paylaşacağız. Tura, Orta Muğla Merkez Siyaseti’nin kalbi olan Menteşe’den başlayacağız.

Haberi Paylaş