30 Mart yerel seçimlerinin ardından yürürlüğe giren Büyükşehir Yasası’nın getirdiği yönetim şekliyle mal ve gelir kaybeden ilçe belediyelerinin hizmet üretmekte zorlanması, vatandaşlardan tepki toplaması Büyükşehir Belediyesini harekete geçirdi.
Yönetim yapılanması sürecinde ilçe belediyelerinin yasa ile yeniden belirlenen görev ve sorumluluk alanları konusunda 13 ilçede bilgilendirme toplantısı düzenleme kararı alan Muğla Büyükşehir Belediyesi bu toplantılarla ilçe belediyelerinin üzerindeki toplum baskısını azaltmayı hedefliyor.
Bu kapsamda ilk toplantısını Milas ilçesinde yapan Büyükşehir Belediyesi ikinci toplantısını Yatağan’da gerçekleştirdi.
***
Yatağan Bilgilendirme Toplantısı’nda Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, büyükşehir statüsü kazanan Muğla’da, yeni uygulamalarla ilgili olarak bir takım aksaklıkların
yaşandığını dile getirdi. Aksaklıkların çözülmesi için birlikte hareket etme önerisinde bulundu.
Gürün bir kez daha yasanın mali kaynak konusunda değişiklikler yapılması gerektiğini savundu. Türkiye’de belediye hudutları içerisinde yaşayan nüfusun toplam nüfusun yüzde 83’ü olduğuna dikkat çeken Gürün, belediye sınırları içinde yaşayan nüfusun her türlü belediye hizmetini alabilmesi için mevcut kaynakların yeterli olmadığını, bunun çözümü için ilçelerin ve büyükşehirlerin genel bütçeden daha fazla pay alması gerektiğini ifade etti.
Başkan Gürün, bilgilendirme toplantılarını büyükşehir ile ilçe belediyelerin yetki ve sorumluluklarıyla ilgili bilgi kirliliğini ortadan kaldırmak amacıyla düzenlediklerini belirtti.
***
Büyükşehir Belediyesi ile ilçe belediyeleri arasında yasadan kaynaklanan sorunların aşılması için başlatılan bilgilendirme toplantılarını diyalog süreci olarak gördüğümüzü daha önce ifade etmiştik.
Bu süreçte büyükşehir belediyesine devredilen taşınmazlar geri dönmese de belediye-halk arasındaki ilişkide hizmet muhatabının ortaya çıktığına dikkat çekmiştik.
Hizmet konusunda muhatabın artık ilçe belediyeleri olmadığını muhatabın büyükşehir belediyesi olduğunu vurgulamış, bilgilendirme toplantılarının bu amaca yönelik olmasını sevindirici bir gelişme olarak gördüğümüzü ifade etmiştik.
***
Muğla Büyükşehir Belediyesi’ni 7 aylık sürecin sonunda böylesine bir hamle yapmasında CHP’li 9 ilçe belediyesinin mal ve gelir kaybı sonrasında hizmet üretemez noktaya gelmesinin etkili olduğunu düşünüyoruz.
CHP İl Başkanı Mustafa Öztürk’ün ifade ettiği gibi; Büyükşehir yasasını Osman Gürün çıkarmadı. Doğrudur ama geride bıraktığımız 7 ay içerisinde kamuda ve özellikle yerel yönetimlerde “Başkan Gürün yasanın arkasına sığınıyor” algısının oluşmasını yasanın firesiz ve esneksiz uygulaması yarattı. Bize göre; bugün büyükşehir belediyesi tarafından düzenlenen bilgilendirme toplantıları demokratikliğin ve şeffaflığın sergilenmesinden çok örgütlülükten gelen bir zorunluluktan kaynaklandı.
Büyük çoğunluğu CHP’li olan ilçe belediyelerinin ve belediye başkanlarının 30 Mart’tan bu yana hizmet üretememesi, hizmet bekleyen yöre insanıyla karşı karşıya kalması ve sonuçta isyan noktasına gelmesi bu kararda etkili oldu.
***
Sonuç itibariyle 30 Mart yerel seçimleri öncesinde kaybolan, yok sayılan örgütlülük yapısı bir yıla varmadan geri döndü. Bir gün herkese lazım gelen örgütlülük bu sıkıntılı sürecinde tutkalını oluşturdu.
Bu süreçte örgütlülük; 9 yanlışın 1 doğruyu götürmesini engelledi.
Büyükşehir belediyesinin bilgilendirme toplantıları ile başlatılan diyalog sürecinde büyükşehir belediyesi ile ilçe belediyelerinin ve belediye başkanlarının koordinasyonu sürecin sağlıklı yol alması açısından, kalıcı olması açısından çok önemli.
Bir zorunluluktan başlayan bu sürecin sonu umarız açılım örneklerine benzemez.
Diyalog süreci ile geri dönen CHP örgütlülüğü, siyaseti belediyelerin vesayetinden kurtarıp yeniden gerçek sahibine örgütlere teslim etmiştir.
Şimdi CHP yerel örgütlerine düşen görev; örgütlülüğe sahip çıkmak, örgütlülüğü siyasetin en temel noktasına yerleştirmektedir.