ULA VE BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSLERİNDE DURUM NE?
İsmail Akkaya’nın vefatıyla boşalan Ula Belediye Başkanı seçimi geçtiğimiz haftanın son günü yapıldı. Ak Parti ve MHP’lilerden oluşan Cumhur İttifakı’nın adayı Özay Türkler, Millet İttifakının büyük ortağı CHP’nin adayı ise Mustafa Dağlıoğlu oldu.
Yapılan oylamada ilk turda Cumhur İttifakı adayı Özay Türkler 9 oy, Millet İttifakının CHP’li üyesi Mustafa Dağlıoğlu 6 oy aldı.
Oylamada üçte iki çoğunluk sağlanamadığı için ikinci tura, bu turda da üçte iki çoğunluk sağlanamayınca üçüncü tura geçildi.
Salt çoğunluk aranan üçüncü turda Cumhur ittifakının adayı Özay Türkler; 9 oy,
Millet ittifakının CHP’li adayı Mustafa Dağlıoğlu 6 oy aldı.
Buna göre; salt çoğunluğu sağlayan Cumhur ittifakının adayı Özay Türkler, Ula’nın yeni Belediye başkanı seçildi.
16 Belediye Meclis üyesine sahip Ula Belediyesi, Başkan İsmail Akkaya’nın vefatı sorası 15 meclis üyesine düşmüştü.
Bu nedenle meclis aritmetiği; Cumhur ittifakı 9 (Ak Parti 7, MHP 2) Millet ittifakı (CHP) 6 meclis üyeliği şeklinde değişti.
CHP’li meclis üyesi Fikret Uzunhasan’ın vefatıyla değişen Ula Belediye Meclisi, İsmail Akkaya başkanın vefatıyla bir kez daha değişmiş oldu.
Fikret Uzunhasan’ın vefatıyla boşalan meclis üyeliğine Ak Partili Biray Taşkesiği gelmiş, Ula’nın meclis aritmetiği değişmişti.
Hatta bu değişim, büyükşehir belediye meclisine de yansımış, CHP’li bir üyenin meclis toplantısına katılmaması, İyi Partili meclis üyelerinin çekimser kalması sonucu Cumhur İttifakı ortağı MHP’nin grup kurup komisyonlara üye vermesinin de önünü açmıştı.
Cumhur İttifakı bu değişimi ‘Siyasi Zafer’ olarak nitelendirilmişti.
Siyaseten yapılan bu hamleye yine siyaseten yapılan bir girişimle karşılık verilmiş, İyi Partili Milas Meclis Üyesi Gürsel İnce’nin CHP’ye geçmesiyle Millet İttifakında yerelde yaşanan kriz aşılmış, ötesinde büyükşehirde grup ağırlığı yeniden Millet İttifakına geçmişti.
Bilindiği gibi ilçe belediye meclislerinde yaşanan en küçük değişim büyükşehir belediye meclisini de etkiliyor.
Yaşanan tüm bu gelişmelerden sonra Ak Partili Meclis Üyesi Özay Türkler’in belediye başkanı seçilmesiyle Türkler’den boşalan meclis üyeliğine yeni bir üye seçilecek.
Ak Parti’ye yakın kaynaklardan edinilen bilgiye göre; Özay Türkler’den boşalan meclis üyeliğine Cumhur İttifakı’nın MHP’li üyesi Hüseyin Özcan gelecek.
Buna göre; Ula Belediye Meclisi 6 Ak Parti, 6 CHP ve 3 MHP’li üyeden oluşacak.
Ula Belediye Meclisi’nde yaşanan değişim, elbette Muğla Büyükşehir Belediye Meclisi’ni de etkiledi.
Zira Ula’da yapılan başkanlık seçimi sonrasında Muğla büyükşehir belediye meclisine CHP’li Özay Çetin geldi.
Çetin’in gelmesiyle büyükşehir belediye meclisi; CHP 35, Ak Parti 25, MHP 5 ve İYİ Parti 3 şeklinde oluştu.
Değişimi ittifaklar üzerinden değerlendirmek gerekirse; büyükşehir belediye meclisinde Millet İttifakının 38, Cumhur İttifakının 30 meclis üyesi bulunuyor.
An itibariyle Ula ve Muğla büyükşehir belediye meclislerinde durum bu…
***
Kopyalanamaz, izinsiz kullanılamaz.
MKG/Nejat Altınsoy Aralık 2020