ÖZET (Pandemi)
Durumu özetleyelim.
Sağlık Bakanlığı tarafından koronavirüs tedbirleri kapsamında hazırlanan ‘Hayat Eve Sığar’ mobil uygulamasında Menteşe’de bayramı öncesi 10 olan riskli bölge sayısı 17’ye yükseldi.
Yüksek risk olan bölge sayısı ise 3’e çıktı.
Ula’da da 1 bölge düşük risk grubunda işaretlendi.
Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay, Marmaris’te koronavirüsten kaynaklı ilk ölüm vakasının gerçekleştiğini doğruladı.
Başkan Oktay “Konu sıkıntılı bir sürece doğru gidiyor. Eğer ki gereken önlemlere uymayıp alınan kararlara riayet etmezsek Nisan-Mayıs ayına geri döneriz” hatırlatması yaptı.
Marmaris Belediye Zabıtası şehir içinde megafonla anonslara başladı.
Yatağan’da 18 olan vaka sayısının bayram sonrası artışa geçmesi, iddialara göre 40’a yaklaşması üzerine Çarşamba ve Cumartesi günleri kurulan semt pazarları İlçe Hıfzıssıhha Kurulu kararı ile geçici olarak kapatıldı.
Vatandaşın ihtiyacını karşılamak üzere seyyar pazarcılarla sebze ve meyve satışına başlandı.
Bunun yanında bir banka şubesi ve bir işyerinin de kapatıldığı öne sürüldü.
Bayram tatili nedeniyle yoğunluk yaşayan ilçelerden birisi olan Milas’ta artan vakalar nedeniyle halk plajlarında bulunan şezlongların kaldırılacağını açıklandı.
Milas Belediyesi kararı sosyal medya hesabından duyurdu.
Biz bunları kaleme alırken, İçişleri Bakanlığı duyurusu geldi.
İçişleri Bakanlığı tüm illerde kontrollü sosyal hayat döneminde “Sağlık için, hepimiz için” mottosu ile en kapsamlı korona virüs denetiminin yapılacağını açıkladı.
Bu kapsamda, bugün tüm il ve ilçelerde, bizzat valiler, kaymakamlar, belediye başkanları, ilgili tüm kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri ve personeli, meslek odaları, genel kolluk birimleri (polis, jandarma, sahil güvenlik) ve özel kolluk birimlerinin (zabıta, özel güvenlik vb.) katılımıyla bugüne kadarki en kapsamlı denetim gerçekleştirilecek.
Denetimler; konaklama tesisleri, alışveriş merkezleri, pazar yerleri, sosyete pazarları, lokanta, kafe, restoran, kahvehane, kıraathane, çay bahçesi, düğün ve nikâh yapılan yerler, berber, kuaför, güzellik merkezleri, internet kafe, salon ve elektronik oyun yerleri, şehir içi ve şehirler arası toplu ulaşım araçları, ticari taksiler, taksi durakları, park/piknik alanları, lunapark, tematik parklar ve bilumum yaşam alanlarını kapsayacak şekilde yapılacak.
Tam ‘normalleşiyoruz’ diye düşünürken, normalleşmeyi beklerken vaka sayılarındaki artış yeni önlemleri de beraberinde getirecek gibi görünüyor.
Önümüzdeki günlerde lokal kısıtlamalar uygulanacak olsa da görünen o ki denetimler arttırılacak.
Toplum sağlığının kamu düzeni açısından oluşturduğu riskler denetimlerle aşılmaya çalışılacak.
Tüm iş kolları başta olmak üzere, yaşam alanlarının tamamında, gece-gündüz her yerde maske, mesafe ve hijyen konusunda gerekli hassasiyeti göstermemiz gerek.
Korona virüs (Covid-19) salgınının, halk sağlığı açısından oluşturduğu riskin herkesi, her bireyi tehdit ettiğini unutmayalım.
İyi olmak sağlıklı kalmak elimizde.
Sosyal hareketliliği ve kişiler arası teması azaltmak, sosyal izolasyonu sağlamak hayati önem taşıyor.
Kurban bayramında milyonları ağırladık.
Bu 15 gün daha da dikkatli olalım.
***
Kopyalanamaz, izinsiz kullanılamaz.
MKG/Nejat Altınsoy Ağustos 2020